Gepersonaliseerd onderwijs
Op locatie Vinkeveen kunnen leerlingen gepersonaliseerd onderwijs volgen. De leerling kiest elke week leerdoelen en heeft een persoonlijke coach die helpt bij die keuze. Tijdens een wekelijks persoonlijk gesprek worden de planning en de leerdoelen voor de komende week, maar ook de resultaten en het welbevinden besproken. Ook komt ter sprake op welk niveau de leerling de vakken volgt: op mavo- havo- of atheneumniveau. Daarbij is het mogelijk dat het ene vak op mavo- en het andere vak op bijvoorbeeld havo-niveau wordt gevolgd. Eigen verantwoordelijkheid is een eigenschap die getraind wordt; de docent heeft hierin een coachende rol.
Iedere dag wordt samen met de klas gestart in de basegroup. Hier maken leerlingen de planning voor de dag, krijgen ze studietips en worden er lessen gegeven vanuit Leefstijl: samen doen de leerlingen activiteiten en opdrachten die het besef van 'goed omgaan met elkaar' versterken. Daarnaast wordt bijvoorbeeld ook het nieuws besproken. Is er een docent ziek, dan kan er gewoon gewerkt worden aan het vak in de workshopruimte.
De leerlingen gebruiken elke dag de laptop waarmee ze in de Learning Portal werken tijdens de verschillende lessen. In de portal is alles te vinden, hun vakken, planning en de coach-gesprekken. Naast de lessen is er iedere dag keuzewerktijd waarbij de leerling keuzes maakt aan welke werkdoelen wordt gewerkt dat uur.
De ouders worden goed op de hoogte gehouden hoe het met de leerling gaat. Zij kunnen meekijken in de portal en drie keer per jaar vertelt de leerling samen met de coach hoe het ervoor staat.
Kijk hier het filmpje: een rondleiding door locatie Vinkeveen.
Partnerschool Kunskapsskolan
Het Veenlanden College uit Vinkeveen heeft het predicaat Kunskapsskolan Partnerschool gekregen. Daarmee is de school toegetreden tot de groep van Nederlandse scholen die niet alleen het van oorsprong Zweedse Kunskapsskolan gepersonaliseerd onderwijs aanbieden, maar ook in alle opzichten voldoen aan de Kunskapsskolan kwaliteitseisen.
Het verwerven van het predicaat Kunskapsskolan Partnerschool is de laatste stap in een route die zo’n zes jaar geleden is gestart. Teamleider Marga Hoohenkerk: ‘We zagen dat de leerlingen van nu een andere vorm van onderwijs nodig hadden dan wij op dat moment gaven. Tijdens een onderwijscongres kwamen wij toen in aanraking met het Kunskapsskolan gepersonaliseerd onderwijsmodel en hun negen domeinen omvattende kwaliteitssysteem, misschien wel het meest uitgebreide kwaliteitszorgsysteem in het hele Nederlandse onderwijs. Dat sprak ons enorm aan en dus volgden jaren van hard samenwerken om dit onderwijs te realiseren. Met het predicaat Kunskapsskolan Partnerschool nu als bewijs dat wij inmiddels aan alle standaarden voldoen.’
Kansen
Binnen het Veenlanden College wil men een aantal zaken bij elkaar laten komen. In de eerste plaats kansen bieden en resultaten boeken. Leerlingen inspireren om meer te bereiken dan zij – én hun omgeving – ooit voor mogelijk hielden. Gecoacht door docenten die zó dicht bij hun leerlingen staan, dat zij ook écht een verschil kunnen maken. Nadrukkelijk geschikt voor élke leerling, in een atmosfeer die leerlingen prettig en veilig vinden. En dus is ook de belangstelling onder ouders groot: bij de laatste open dag stonden zij letterlijk in de rij om dit mee te maken.
Gedachtegoed
Het Veenlanden College is de zesde Kunskapsskolan Partnerschool in Nederland. Daarnaast zijn er tientallen Nederlandse scholen die zich in hun onderwijs laten inspireren door het Kunskapsskolan gedachtegoed, gebruik makend van de Kunskapsskolan leermiddelen of die in het traject zitten om Kunskapsskolan Partnerschool te worden.
Door Kunskapsskolan Partnerschool te worden maakt het Veenlanden College nu ook deel uit van de Kunskapsskolan Community Nederland. Een community van bestuurders, schoolleiders en leraren van Partnerscholen met als doel om als partners samen te werken, samen te leren en samen te delen.

“Wij zijn een school voor alle leerlingen…”
In deze tijd waarin veel leerlingen uit groep 8 weer een keuze moeten maken voor een middelbare school: een gesprek met brugklasleerling Roos, haar moeder Petra en met brugklascoach, Titia Hauptmeijer. Roos kreeg vorig jaar een advies vwo van haar basisschool en koos voor het VeenLanden College in Vinkeveen.
Wat maakte dat je voor het VeenLanden College in Vinkeveen gekozen hebt?
Roos: “Eigenlijk wilde ik naar het VeenLanden College in Mijdrecht, maar toen ik de eerste keer op locatie Vinkeveen was, vond ik dat zo leuk, ik had er gelijk een goed gevoel bij. De kleine school en dat je een persoonlijke coach krijgt, het sprak me heel erg aan.”
Petra: “We hebben ons goed voorbereid op de overstap. Wij zijn al op open avonden geweest toen Roos nog in groep 7 zat. Zo had ze langer de tijd om een keuze te maken.”
Titia snapt het enthousiasme van Roos voor het kleine karakter van de school: “Ja, op een kleine school zijn korte lijnen, die heb ik ook met mijn collega’s, dat is heel prettig. Maar het contact dat ik met mijn leerlingen kan hebben bij dit type onderwijs vind ik bijna nog fijner. Iedere week heb ik een gesprekje met de leerling, daar is echt tijd voor gemaakt in het programma en dat maakt dat je ze allemaal heel goed leert kennen en weet waar ze staan in hun leerproces. Zo kun je als coach alle leerlingen goed begeleiden. We beginnen elke dag samen met de hele groep, we bespreken dan de dag, eventuele roosterwijzigingen en de leerlingen maken daar hun planning. Soms hebben we het ook over wat er in het nieuws was. Zo’n begin van de dag legt de basis voor een goed contact met je klas.”
Roos zit nu een half jaar op school en het valt niet tegen. Ze vindt het heel fijn en overzichtelijk: “Je kent bijna alle docenten en ze zijn gemakkelijk te bereiken. Dat vind ik echt een voordeel.”
Wat vindt Roos van het gepersonaliseerde onderwijs dat op de locatie Vinkeveen van het VeenLanden College wordt gegeven?
Roos: “Toen het me op de open avond werd uitgelegd, vond ik het best ingewikkeld, maar als je er mee gaat werken, wordt het snel duidelijk.” Haar moeder beaamt dat. Petra: “In het begin keken we met Roos mee en we dachten: hoe gaan we dat aanpakken: de manier van plannen; hoe moet ze in deze leeromgeving aan het werk? Maar dat ging zo snel. In het begin had ik best mijn bedenkingen over onderwijs dat uitsluitend digitaal is, maar daar ben ik van teruggekomen. Zeker nu, we hadden het online-onderwijs niet echt kunnen voorzien natuurlijk, maar het vormde voor deze kinderen en dus ook voor Roos geen enkel obstakel meer. Ze waren het al gewend, dat ging heel natuurlijk eigenlijk.” Roos: “Ik vind het fijn dat je alles op één plek hebt. Als ik denk: dat moet ik nog even aan mijn coach vragen, dan heb ik een ruimte binnen de leeromgeving om dat even te noteren. Je raakt geen briefjes kwijt.”
Wat is dat eigenlijk: gepersonaliseerd onderwijs?
Titia: “Iedere leerling heeft eigen doelen. Daardoor werken ze heel doelgericht. Niet alle leerlingen hoeven alles te doen en te volgen. Een leerling maakt keuzes in het maken van de opdrachten. Daarnaast bestaat er de mogelijkheid een bepaald vak op een hoger of juist lager niveau te volgen.” Roos: “Zoals vandaag bijvoorbeeld: klasgenoten die het onderwerp lastig vonden deden mee, maar ik kon onderhand andere opdrachten maken. Je maakt keuzes in wat je wel en niet volgt.” Omdat Roos vwo doet, heeft ze meer of andere doelen dan klasgenoten die havo of mavo doen. Dat is het enige wat Roos soms lastig vindt, vertelt Petra: “Haar vriendinnen zijn dan al klaar met een onderwerp en zijn dan vooruit aan het werken. Omdat Roos vwo doet en meer doelen heeft, moet zij dan nog even door.” Roos doet al haar vakken op vwo-niveau. In haar klas zijn er nog 6 leerlingen die de vakken op haar niveau volgen.

Titia vraagt aan Roos of ze het lastig vindt dat haar vriendinnen een ander niveau volgen?
Roos: “Nee, er zijn ook nog veel havo leerlingen en die doen ook veel dezelfde opdrachten. Ik vind het juist wel fijn die verschillende niveaus, je leert van elkaar. Mijn vriendin doet mavo en zij is heel goed in techniek en in tekenen. Ik ben goed in wiskunde, dus we kunnen elkaar goed helpen”.
Petra is als ouder erg blij met het contact dat ze heeft met school.
“Voor ons als ouders was dat echt een openbaring. Je wordt zo meegenomen in het proces. Zo is er ook een gesprek met Roos, coach en ouders op gezette tijden. En dan nog de tienminutengesprekken natuurlijk, dan kun je een gesprekje hebben met een vakdocent op verzoek.”
Voor het gesprek tussen Roos, Titia en haar ouders had Roos zich goed voorbereid. Roos: “Ik had een PowerPoint gemaakt met daarin mijn resultaten, maar ook hoe ik het op school vond en hoe het gaat op school. Tijdens dat gesprek ging ik dat met mijn ouders en mijn coach bespreken.” Titia: “Ja, dat had je heel goed gedaan. Je leert natuurlijk ook bij de wekelijkse coach-gesprekken om terug te kijken op de week. We hadden toen nog een paar vragen voor je en op basis van ons gesprek kwamen we toen op een paar afspraken en doelen voor de komende periode, hè Roos?” Roos en haar moeder knikken. Petra: “Wij wisten niets van die PowerPoint af en dat vonden we zo grappig. Bij zo’n gesprek worden ze gedwongen naar zichzelf te kijken, ze moeten toch even nadenken over de vraag: hoe gaat het nou met mij? Als je daar samen over praat, helpt dat ze bij hun ontwikkeling.”
Voor Roos die vwo doet zal in de bovenbouw het moment aanbreken dat ze haar opleiding op locatie Mijdrecht af gaat maken, hoe kijken ze daar tegenaan?
Petra: “Wij als ouders vinden dat natuurlijk best spannend. Maar we hebben er wel vertrouwen in dat Roos met het gepersonaliseerde onderwijs zoveel vaardigheden opdoet, dat het goed komt. Ze is dan natuurlijk ook weer wat ouder.” Titia: “Wij geven natuurlijk gewoon regulier onderwijs op locatie Vinkeveen, mavo, havo en atheneum. Het beeld bestaat vaak dat de school in Vinkeveen vooral is voor leerlingen die extra zorg behoeven. Het feit dat leerlingen bij ons op school veel persoonlijke begeleiding krijgen door de vorm van onderwijs werkt dat beeld misschien in de hand. Maar eigenlijk gaan leerlingen onder begeleiding juist zelf aan de slag met hun eigen doelen en leren ze die plannen. Wij zijn een school voor alle leerlingen, ook voor leerlingen met een vwo-advies.”
Petra: “Roos kan goed leren, maar vindt de persoonlijke aandacht ook heel fijn. Ik merk dat ze groeit en ze krijgt een goede basis mee. Ik kijk met vertrouwen naar de toekomst.”
Nog een advies voor kinderen uit groep 8 die nu een school moeten kiezen? Roos: “Kinderen moeten gewoon kiezen wat ze zelf het meest fijne vinden. Voor mij was dat locatie Vinkeveen van het VeenLanden College.” Petra: “Luister vooral naar je kind. En als je een kind hebt dat een vwo advies krijgt, dan is locatie Vinkeveen een prima plek om te starten, ook al is dat misschien niet waar je het eerst aan denkt bij zo’n advies. Voor Roos was dat de beste keuze.”