Back

Er zit wiskunde in de kleding die je draagt!!!

In de MakerSpace vond woensdag 24 mei een uitdagende les plaats van oud-leerling Tess Geerts. Tess studeert aan de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) en voor haar afstudeerproject Industrieel Ontwerpen wilde ze het wiskundeonderwijs op de middelbare school praktischer maken. Zij ontwikkelde hiervoor een project en docent Bart Kappé nodigde haar uit om dit met zijn leerlingen uit atheneum 4 te doen. Dat leverde een verrassende en interessante les op waarin heel veel werd geleerd.

Wiskunde is een vak waaraan je veel plezier beleeft in het dagelijks leven. Je hebt het bij zoveel zaken nodig, van uitrekenen hoeveel behang je nodig hebt voor een muur, het bepalen van de kans dat je ziek kan worden tot moeilijke berekeningen zoals voor de besturing van een raket. Maar hoe breng je wiskunde dichter bij de leerlingen op een middelbare school?

Tess bedacht een project waarbij leerlingen een shirt kunnen maken met behulp van de wiskunde die ze tijdens de wiskundeles hebben geleerd. Want het moet geen verrassing zijn dat er ook wiskunde zit in de kleding die je draagt. Correcte wiskunde is cruciaal om de stukken te laten passen, maar de patronen van een shirt maken het mogelijk om de vorm te verkennen.

Leerlingen uit atheneum 4 kregen de kans hiermee aan de slag te gaan. Het project kreeg vorm in de MakerSpace en met de leerlingen van atheneum 4. Ze waren druk aan het rekenen, tekenen, knippen en naaien en langzaam zag je overal de shirts ontstaan. Het werd een fijne les en de technische opleiding van Tess op de TU Eindhoven zal mogelijk leerlingen inspireren om voor een technische opleiding te kiezen. Er is grote vraag naar mensen zoals Tess in het bedrijfsleven en vandaag is bewezen dat ook het onderwijs daar de vruchten van plukt.