Als je volgend schooljaar naar havo 4 gaat en je wilt graag naar de IBC klas, vul dan dit formulier in.
"We houden van succes en dus wordt het een succes..."
Emma en Skye zijn GO leerlingen die eindexamen mavo hebben gedaan. Beiden willen naar het International Business College, een nieuwe kans voor leerlingen van havo 4 op locatie Mijdrecht in schooljaar 2022-2023.
Hun sollicitatiebrieven met daarin hun motivatie bleven niet onopgemerkt bij initiatiefnemers en docenten (bedrijfs-)economie Patrick Fränzel en Jeroen Vis. Zij verwachten dat leerlingen die GO (gepersonaliseerd onderwijs) hebben gedaan, een onderwijsvorm waarbij veel aandacht is voor planning en reflectie, zich als een vis in het water zullen voelen op het International Business College.
Skye en Emma gaan in gesprek met Patrick Fränzel, want ze zitten, naar eigen zeggen, nog vol vragen over deze nieuwe onderwijsvorm. Dat is niet aan dovemansoren gezegd; Patrick begint gelijk enthousiast te vertellen:
“We richten ons bij IBC volledig op je ondernemersvaardigheden en we bereiden je voor op een leven als ondernemer. Het onderwijs wordt gegeven volgens het 20-80 principe. We hebben één dag in de week om ons eigen programma samen te stellen, de andere vier dagen werk je aan je havo-diploma. Je hebt een vast vakkenpakket, je kunt alleen een keuze maken tussen Duits of maatschappijwetenschappen en wat heel leuk is: we werken met een vast team aan docenten.
Deze docenten staan allemaal achter deze formule en zij zullen in hun lessen ook rekening houden met het feit dat jullie IBC-leerlingen zijn en ook ondernemerschap als thema in hun lessen verwerken. Ook gaan zij allemaal een invulling geven aan die ene dag in de week (vrijdag). Dat zal dan een workshop zijn of een bedrijfsbezoek, want het mag niet op een les lijken.
Die vrijdag wordt echt heel gaaf, het eerste blok besteden we aan coaching. Dat zal voornamelijk ingevuld worden door mijzelf, Jeroen en Yanniek, die jullie mentor gaat worden. Met Yanniek zijn we echt heel blij, want wij denken dat jullie heel veel aan haar zullen hebben.
Ook psychologie, presentatie en communicatie gaan een grote rol spelen. Dan ga je nadenken over menselijk gedrag en hoe je daarop in kunt spelen. Voor een ondernemer zijn dat hele belangrijke vaardigheden.
Je kunt denken aan een bedrijfsbezoek of een workshop van bijvoorbeeld Vermogensbeheer, of KPMG, we hebben een tof programma met succesvolle ondernemers.
Soms gaan we de hele dag op pad naar een bedrijf. Onze kick-off doen we bij de Postcodeloterij op de Zuidas, daar gaan we het schooljaar starten. Zij zitten ook nog eens in een energieneutraal gebouw en daar gaan ze ons dan alles over vertellen.
Verder ga je natuurlijk aan de slag met je eigen bedrijf. We gaan een Dragons Den organiseren. We hebben echt belangrijke investeerders kunnen interesseren en als jouw idee hen aanspreekt, gaan ze daar misschien wel in investeren. Ook zetten we nog een crowdfunding op, kortom je vindt alleen maar uitdagingen op je pad.
Wat ook interessant is, is dat jouw Ondernemersplan ook je ProfielWerkStuk wordt en dat je die in havo 4 afrondt. Dat betekent dat je in havo 5 alle ruimte hebt om mee te gaan met de speciale IBC excursie naar laten we hopen New York, maar Berlijn is een goede tweede. Ook heb je in havo 5 de ruimte colleges te volgen aan de Hogeschool InHolland.”
-----------------------------------------------------------------
Uit de motivatiebrief van Skye:
“Mijn vader heeft een eigen bedrijf/winkel en het lijkt me heel leuk om dat later over te nemen. Dat wordt dan een familie bedrijf van 3 generaties. Ondertussen heb ik daar ook al enige ervaring opgedaan, en ben ik zelf ook wel eens in de winkel te vinden waardoor ik heel gemotiveerd ben om dat voort te zetten.
Maar voor dat het zover is, zou ik eerst lekker enige jaren in het buitenland willen werken in de luxe boten branche. Dus ook het internationale karakter van de opleiding komt daar goed van pas.”
-----------------------------------------------------------------
-----------------------------------------------------------------
Uit de motivatiebrief van Emma:
“De afgelopen periode heb ik goed nagedacht wat ik na mijn examenjaar wil gaan doen. Ik wil mijzelf graag nog verder ontwikkelen op deze middelbare school en de IBC havo-opleiding past goed in dit traject.
Mijn talenten zijn een positieve en enthousiaste instelling, ik kan goed presenteren, organiseren, initiatief nemen en samenwerken met een groep aan een opdracht.
Als ik fantaseer over de toekomst, lijkt het mij geweldig om een eigen bedrijfje te beginnen. In mijn familie en kennissenkring zitten meerdere zelfstandige ondernemers waardoor je ook wel geïnspireerd raakt. Mijn cijferlijst ziet er goed uit en mijn huidige vakkenpakket sluit goed aan bij deze opleiding.”
-----------------------------------------------------------------
Na dit inspirerende verhaal hebben Emma en Skye toch nog wel hun bedenkingen. Ze weten van andere leerlingen die GO hebben gedaan en nu de havo in Mijdrecht volgen dat zij de overgang naar een onderwijsvorm met boeken niet gemakkelijk hebben gevonden. Bovendien zullen zij de havo-lessen in vier dagen volgen, in plaats van vijf. Zitten ze dan niet elke dag heel lang op school?
Patrick: “Nee absoluut niet, we mikken op drie dagen t/m het vijfde uur en misschien 1 dag t/m het 6e. We hebben aan alle vakken gevraagd: kun je met minder tijd toe? Bijvoorbeeld mijn vak: bedrijfseconomie, daarvan heb ik heel veel tijd weggegeven want het middagdeel op de vrijdag dat is natuurlijk gewoon bedrijfseconomie. Dat geldt ook voor economie, eigenlijk alle vakken wel, behalve wiskunde. Dat vinden alle leerlingen moeilijk en die tijd heb je gewoon nodig. Maar jullie hebben een GO achtergrond, jullie zijn eraan gewend zelfstandig met je tijd om te gaan. Dat moet je als leerling van het International Business College ook. Dus ik verwacht dat jullie daar wel een voorsprong hebben op andere leerlingen.
Er is in ieder geval geen sprake van dat jullie langer op school zitten dan reguliere havo 4 klassen. Dat hebben we dan niet goed gecommuniceerd als jullie dat zo begrepen hebben. Dat moeten we de volgende keer beter doen.”
Emma is bang dat ze andere leerlingen die ze kent niet gaat zien als ze naar de IBC klas gaat, want je doet dan wel alle lessen, behalve Duits en maatschappijwetenschappen met een vaste klas leerlingen. Ze kennen verder niemand die IBC gaat doen.
Patrick: “Ja dat begrijp ik heel goed, leeftijdgenoten zijn heel belangrijk. Alleen zijn jullie wel leerlingen die iets voor ogen hebben, jullie willen iets van je toekomst maken. Ik zie veel motivatie bij jullie. Er zijn natuurlijk leerlingen die liever gewoon een programma afdraaien op school, voor wie school bijzaak is. Maar als je er nu voor kunt zorgen dat je écht leuk vindt wat je doet op school, dan ga je school leuk vinden. En alles wat je leuk vindt, daar word je beter in.”
Skye denkt dat je havo-diploma ook meer waard is.
Patrick: “Jazeker, kijk alleen al naar de extra diploma’s die je gaat halen, alle ervaringen in de praktijk die je op gaat doen, je marktwaarde wordt echt een stuk groter met zo’n havo-diploma.
Jeroen (Jeroen Vis) en ik komen allebei uit het bedrijfsleven, we weten wat je moet doen om succesvol te worden in het bedrijfsleven. Voor ons is dit ook spannend en nieuw, maar we houden van succes en dus wordt het een succes.”
Emma en Skye zijn enthousiast, ze denken erover samen een bedrijfje te starten. Ze moeten wel nog even nadenken hoe dat eruit komt te zien, maar hier zitten twee overtuigde pionier-leerlingen van het IBC, dat is duidelijk.
Patrick: “Denk er maar aan dat je je havo-diploma gaat halen op een extra gave manier. Het belangrijkste is dat je je wilt ontwikkelen als ondernemer. Daar gaan we met elkaar aan werken.”

| Meer weten over het IBC, International Business College?
Deze gepersonaliseerde onderwijsvorm kun je volgen in de havo bovenbouw (vanaf klas 4) en is gebaseerd op 20-80 learning. Leerlingen volgen vier dagen per week hun lesrooster op school en de vijfde dag gaan zij in de praktijk aan de slag. Het IBC certificaat is een door het Ministerie van Economische Zaken erkend certificaat.
| Waarom?
Leerlingen omschrijven het theoretische onderwijs vaak als noodzakelijk maar saai. Praktijk- en doelgericht onderwijs dat in verbinding staat met de opgedane kennis kan ervoor zorgen dat zowel de kennis als de praktijk als boeiender en zinvoller worden ervaren. Een gemotiveerde en uitgedaagde leerling leert gemakkelijker en gaat met meer plezier aan de slag.
| Voor wie?
Het IBC International Business College is vooral voor leerlingen die na de havo een economische vervolgopleiding willen doen of zichzelf graag als ondernemer willen ontwikkelen. Met dit profiel kunnen zij al vroeg werken aan hun eigen toekomst en dat geeft extra energie.
| Hoe ziet het profiel van een IBC-leerling eruit?
- Je bent ondernemend, je ziet kansen en je neemt graag initiatief.
- Je werkt graag met klasgenoten samen aan uitdagende en praktische opdrachten, liefst in een levensechte omgeving.
- Je hebt interesse in ondernemen in de breedste zin en je wil later iets doen met economie, handel of een eigen bedrijf starten.
- Je bent bereid hard te werken om iets te leren wat voor jou belangrijk is.
- De profielvakken die horen bij het International Business College in havo 4:
- Nederlands;
- Engels;
- Duits óf maatschappijwetenschappen;
- wiskunde A;
- geschiedenis;
- economie;
- bedrijfseconomie;
- overige vakken: maatschappijleer, CKV, levensbeschouwing en lichamelijke opvoeding.
| Waar?
Vrijdag is IBC-dag, maar hoe ziet dat er dan uit?
In de ochtenduren bieden we leerlingen bijvoorbeeld gastcolleges aan van (externe) professionals of een deelname aan excursies en bedrijfsbezoeken. Ook valt te denken aan stage-opdrachten bij lokale ondernemers. Verder zullen er een vijftal werkcolleges zijn op Hogeschool InHolland in havo 5.
In de middag is er ruimte om bijvoorbeeld te werken aan een eigen onderneming via het programma Junior Company van Stichting Jong Ondernemen.
De IBC leerlingen van het VeenLanden College krijgen een eigen ruimte naast de MakerSpace. In de MakerSpace zouden leerlingen bijvoorbeeld een prototype kunnen maken van een nieuw product of oplossing.
Samenwerken met anderen aan een idee of een verslag schrijven van een stage-opdracht, een gesprek voeren: dat kan allemaal in de speciaal voor IBC leerlingen ingerichte ruimte.
Er zijn geen roosters, cijfers of huiswerk, wel vindt er reflectie plaats op eigen handelen en ervaringen met als doel goede nieuwe keuzes en vervolgstappen te kunnen maken. Betrokken IBC-docenten hebben vooral een coachende rol.
| Wat is er nou zo leuk aan?
- Geen huiswerk, maar levensechte opdrachten.
- Geen cijfers, maar wel jezelf leren kennen en je voordeel daarmee doen.
- Vaardigheden, in plaats van alleen kennis.
- Fraaie eigen werkruimte en eigen kleding. Extra erkende diploma’s, zoals: BKO (Basiskennis Ondernemerschap) en BKB (Financieel Ondernemer).
- Erkend IBC certificaat door het Ministerie van Economische Zaken.
- Werkweek met eigen groep naar (we hopen) New York, maar zeker Berlijn.
- Inspirerende werkcolleges op het hbo in havo 5 op hogeschool InHolland.
- Betere aansluiting op het hbo.
- Ondernemersplan als ProfielWerkStuk al in havo 4.