In iedere sector en op elk niveau biedt techniek mooie kansen. Een leuke, maatschappelijk relevante baan, werken in teamverband, bijdragen aan maatschappelijke vraagstukken als duurzaamheid en volksgezondheid: het kan allemaal met een technische opleiding. In de onderbouw krijgen alle leerlingen technieklessen, maar er is meer.
Brugklassers kunnen kiezen om deel te nemen aan MakeX. Zij verbinden zich minimaal voor een jaar. Ook in de tweede klas kun je kiezen voor MakeX. Wanneer een leerling een grote belangstelling heeft voor techniek, innovatieve oplossingen, wetenschap en onderzoek, dan kan MakeX een mooie extra uitdaging zijn. Samen met andere leerlingen werken aan zelfbedachte projecten en geïnspireerd worden door techneuten van binnen en van buiten de school.
MakeX in de brugklas
Bij MakeX in de brugklas zoekt de leerling naar technische oplossingen. De leerling gaat praktisch aan de slag, bijvoorbeeld met het bouwen van een knikkerbaan voor gevorderden of een apparaat waarmee je druppeltjes water kunt laten zweven door geluid. Denkers en doeners vinden elkaar. MakeX is voor alle leerlingen, het allerbelangrijkste is dat de leerling het ècht leuk vindt om dingen te maken of te onderzoeken. Er kan gewerkt worden met 2D en 3D, met tekensoftware voor de snijplotters, 3D printer of lasersnijder. Er kunnen werkstukken worden gemaakt of robots met behulp van microbit, Arduino, Raspberry Pi en de leerling leert programmeren. Ook videobewerking hoort tot de mogelijkheden.
Heb je interesse voor MakeX in de brugklas? Meld je dan aan via het inschrijfformulier. Je verbindt je voor tenminste één jaar aan deze leuke klas.

Heb je de film hierboven bekeken? Dan heb je al een goede indruk van alle mogelijkheden van onze nieuwe ruimte: de MakerSpace. De ruimte is al volop in gebruik binnen het onderwijs op het VeenLanden College. Voor de reguliere technieklessen, MakeX, de Robotica club en NLT is het een uitdagende omgeving met heel veel mogelijkheden.
Forensisch onderzoek, het bedenken van oplossingen voor de tekorten aan fossiele brandstof, programmeren, foto- en videobewerking, een eigen datacenter, werken met lasersnijders, naaimachines, snijplotters en 3D printers: het is allemaal mogelijk in onze MakerSpace.
Het is een ruimte geworden voor techneuten, creatieve geesten en innovators. Het is ook niet toevallig dat het International Business College van het VeenLanden College een ruimte krijgt bij de MakerSpace, want een prototype van een briljant idee moet je direct kunnen creëren en waar kan dat beter dan in de MakerSpace?
Maar de MakerSpace is niet alleen van groot belang voor het onderwijs binnen de school, het is en wordt nog veel meer.
De MakerSpace Amstel en Venen is een samenwerking tussen het VeenLanden College en TechNet Amstel & Venen. Het doel is namelijk om niet alleen leerlingen van het VeenLanden College te laten profiteren van alle mogelijkheden, maar ook basisschoolleerlingen, leerkrachten, buurtbewoners en ouders enthousiast te maken voor techniek en technologie. Veel partners zijn betrokken om deze plek tot een succes te maken. De nieuwste technieken en technologie staan hier daarom centraal.
Website MakerSpace Amstel & Venen
Op de website van de MakerSpace vind je alle actuele activiteiten in de MakerSpace. Bijvoorbeeld over workshops die je kunt volgen. Op dit moment kunnen bijvoorbeeld groep 7 en 8 al workshops volgen. Een afspraak hiervoor kunnen basisscholen maken op de website van de MakerSpace Amstel en Venen. Let wel op dat je voor de techniekruimte op het VeenLanden College kiest.
In de timelapse hieronder zie je hoe de bouw van de nieuwe Makerspace vorm heeft gekregen.
Robotica club
Het initiatief van vijf leerlingen om een robot te maken, groeide uit tot een deelname begin 2021 aan The First Tech Challenge; een wereldwijde competitie "robot bouwen". Het team eindigde in de landelijke competitie als 12e; een zeer knappe prestatie! Ook dit jaar zijn ze alweer druk bezig hun prestatie te verbeteren bij de volgende uitdaging. Ze zijn te volgen via Instagram @team_robovlc.
Vrijdag Science club
Op vrijdagmiddag in de MakerSpace, werken leerlingen van alle leeftijden aan interessante projecten, zoals het maken van een lasersnijmachine. Leerlingen onderbouw en bovenbouw zijn van harte welkom om hier aan deel te nemen.