Back

Minister Dennis Wiersma op bezoek…

De minister voor primair en voortgezet onderwijs Dennis Wiersma heeft op donderdag 10 maart 2022 een bezoek gebracht aan het VeenLanden College. De minister sprak met de rector Henk Ligthart, conrector onderwijs Annemieke Schutte, een aantal docenten maar vooral heel veel leerlingen.

MakerSpace Amstel & Venen
Op het programma van de minister stond een bezoek aan de nieuwe MakerSpace. De MakerSpace Amstel en Venen is een samenwerking tussen het VeenLanden College en TechNet Amstel & Venen. Het doel is om niet alleen leerlingen van het VeenLanden College te laten profiteren van alle mogelijkheden, maar ook basisschoolleerlingen, leerkrachten, buurtbewoners en ouders enthousiast te maken voor techniek en technologie. De minister keek zijn ogen uit en werd verrast door leerling Jeroen Goossens, hij had een portret gemaakt van de minister. Het portret is gegraveerd in perspex, met een zelf ontworpen en 3D geprinte voet, met daarin een klein stipje LED's. Zoiets noem je in het Engels een 'edge-lit sign'. Deze krijgt vast een mooie plek op zijn bureau. Op zijn beurt verraste de minister de aanwezigen met zijn skills in het vliegen met een drone.

IBC International Business College
De minister sprak ook met economiedocenten Patrick Fränzel en Jeroen Vis over de nieuwe onderwijsvorm die volgend schooljaar van start gaat voor havo 4 leerlingen: IBC International Business College. Hiermee is de school officieel een 20/80 learningschool geworden. De minister sprak met havo 3 leerling Alec Lansman die onlangs een sollicitatiebrief heeft geschreven om volgend jaar deel te kunnen nemen aan deze vorm van onderwijs. Ook sprak de minister met atheneum 5 leerling Coos Huijsson die heeft meegedaan aan het project Junior Company van Jong Ondernemen.

GO gepersonaliseerd onderwijs
Tot slot sprak de minister met Marga Hoohenkerk en een aantal leerlingen van het GO onderwijs in Vinkeveen: Iris Pothoff, Abe Feenstra en Simphiwe Groot. Simphiwe zag haar kans schoon en vroeg aan de minister of er een selfie gemaakt kon worden. Behalve een goede drone-arm bleek hij naar eigen zeggen ook over een goede selfie-arm te beschikken en het resultaat zie je hier.
De minister kreeg uitleg over gepersonaliseerd onderwijs en toonde zich zeer geïnteresseerd. Op locatie Vinkeveen kunnen leerlingen gepersonaliseerd onderwijs (GO) volgen naar Zweeds model (Kunskapsskolan). De leerling kiest elke week leerdoelen en heeft een persoonlijke coach die helpt bij die keuze. Tijdens een wekelijks persoonlijk gesprek worden de planning en de leerdoelen voor de komende week, maar ook de resultaten en het welbevinden besproken. Daarbij is het mogelijk dat het ene vak op mavo- en het andere vak op bijvoorbeeld havo-niveau wordt gevolgd. Eigen verantwoordelijkheid is een eigenschap die getraind wordt; de docent heeft hierin een coachende rol.

De minister gaf ook nog gelegenheid tot vragen stellen en daarvan werd door de schoolleiding goed gebruik van gemaakt. Een werkbezoek leent zich bij uitstek voor het aanreiken van inzichten uit het werkveld.
Het was een constructief en fijn bezoek waar iedereen positief en met enige trots op terugkijkt.

In de MakerSpace is de minister in gesprek met docent NLT en techniek Bart Kappé.

 

Coos, Alec, docent Patrick Fränzel, de minister Dennis Wiersma, en docent Jeroen Vis in gesprek over het ondernemende onderwijs op school.
De selfie door minister Dennis Wiersma met op de achtergrond Iris, Abe en Simphiwe.