Back

Pioniers IBC gaan op reis naar….

Vorig jaar startte het IBC (International Business College) voor het eerst in havo 4. In de wandelgangen werd deze klas al gauw de Businessclass genoemd. Deze leerlingen die nu in havo 5 zitten hebben een intensief jaar achter de rug. Ze hebben veel geleerd, veel gezien en beleefd en door hun succes heeft het VeenLanden College besloten de huidige havo 4 leerlingen het examenvak pgp-M (praktijkgericht programma Maatschappij) aan te bieden. De Businessclass is volwassen geworden, ‘serious business’ dus.

Voor de huidige havo 5 leerlingen van de Businessclass is examen doen voor pgp-M geen optie meer. Maar zij zijn wel de pioniers van dit praktijkgericht leren in de bovenbouw havo; zij hadden de moed een nieuwe opleiding te gaan volgen. Dat betekende ook dat ze te maken hebben gekregen met de hobbels die elke nieuwe opleiding kent.

Ondernemerschap
Op dit moment gaat de Businessclass van havo 5 elke vrijdag naar de Hogeschool InHolland. Zij volgen colleges innovatief ondernemen van Senior Lecturer Entrepreneurship, John van Lattum. Dit moet uiteindelijk resulteren in een business case die wordt beschreven in hun PWS (profielwerkstuk). Leerlingen van de Businessclass van het Comenius College in Hilversum volgen hetzelfde programma. Op 17 november doen zij hun eindpresentatie PWS op de Hogeschool InHolland. Een hele mooie uitdaging en een geweldige kans om vast even aan het hbo-leven te ruiken.
Maar de excursie, die tijdens de projectweek moet plaatsvinden, waarbij zelfs ook de uitspraak werd gedaan: “misschien wel naar New York”, bleef wel een beetje boven onze pioniers hangen. De docent die deze gevleugelde uitspraak had gedaan (want tsja, ondernemen begint met een droom), maakte zich hard om toch een excursie te regelen. “Al gaan we naar Hotel Meesters”, zei hij (want tsja, concessies horen ook bij het ondernemerschap).

Eind goed, al goed…
Er werd door de leerlingen en docenten volop onderzoek gedaan, een paar ouders boden praktische hulp aan en verschillende ondernemende ouders dachten mee. De belangrijkste voorwaarde was: iedereen gaat mee oftewel ‘samen uit, samen thuis’. New York bleek al snel niet haalbaar, maar met veel puzzelen, berekenen en overleggen is het gelukt: de pioniers van havo 5 gaan naar Dubai, de hoofdstad van de Verenigde Arabische Emiraten.
Wat een prachtig bewijs van ondernemersvaardigheden en wat een geweldige ervaring voor deze leerlingen. Helemaal verdiend! Heel veel plezier en we kijken uit naar de verhalen…