De Forza, een raceauto op waterstof
- Categories Mijdrecht
- Date 9 december 2022
Onlangs brachten studenten van de TU Delft een bezoek aan school. Zij namen iets bijzonders mee: een raceauto op waterstof.
Een verslag door Krit Firing, leerling uit mavo 4:
De eerste raceauto op waterstof: de Forza
Op donderdag 24 november konden alle leerlingen en leraren die natuurkunde en scheikunde leuk vinden genieten van een presentatie van de TU Delft over hun serie raceauto's, de Forza.
Wat is de Forza?
De Forza is een raceauto die in plaats van benzine waterstof gebruikt om vooruit te komen. Onder andere oud-leerling Patrick Roeleveld van de TU Delft kwam vertellen over deze auto en ze hadden zelfs een ouder model van de auto meegenomen, de Forza VIII.
Wat kwam de TU Delft precies doen?
Zoals al eerder gezegd kwam er een aantal studenten van de TU Delft langs die allemaal in het team zitten dat ervoor zorgt dat de Forza een daadwerkelijk werkende auto wordt. Zij kwamen vertellen over hoe de auto werkt, hoe het proces van het maken van zo'n auto nou precies in elkaar zit en over hoe zij hun team samenstellen.
Hoe werkt het nou met zo'n team en hoe krijgen ze hun kennis?
Alle studenten die langskwamen voor de presentatie over de Forza waren nog niet heel lang van de middelbare school af en dan is natuurlijk de vraag: hoe zijn deze studenten nu al zo goed in het bouwen van zo’n auto en is dat veel werk? Nou daar is een simpel antwoord op: ja het is veel werk om te komen waar ze zijn maar het is ook een kwestie van goed luisteren want ze hoeven niet alles zelf uit te vogelen. Ze krijgen namelijk hulp en informatie van de mensen die al eerder aan de Forza raceauto's hebben gewerkt en dan hoor ik je al denken "huh maar het is toch maar één team dat aan deze auto's werkt?” Dat klopt maar dat team wisselt ieder jaar. Dat doen ze door middel van een sollicitatieprocedure. Als jij de juiste skills hebt die zij zoeken kan jij wel eens kans maken op een plekje in het team dat aan deze auto werkt. Je hoeft er alleen niet per se een natuur- en/of scheikundige opleiding voor te doen. Ze zoeken bijvoorbeeld ook een management voor zo’n team, dus je kunt ook een opleiding in die richting doen als jou dat wat meer ligt.
Hoe lang duurt het nou om zo'n auto te maken?
Het kan behoorlijk lang duren om zo'n auto af te maken het duurde 3 jaar om de Forza VIII te maken en ze zijn nu al 4 jaar bezig met het bouwen van zijn opvolger: de Forza IX .
Wat zijn de goals van het team om met de auto te bereiken?
De Forza auto's zijn raceauto's, dus dan is het toch ook vanzelfsprekend dat ze willen gaan racen? Dat klopt, het doel dat het team heeft opgesteld is dan ook om met de Forza IX mee te gaan doen aan de Supercar Challenge in de hoogste klassen. In de Supercar Challenge rijd je over circuits als Zandvoort en rijd je tegen GT-auto's, bijvoorbeeld Lamborghini's. Het team wilt daarmee laten zien dat het niet alleen mogelijk is om op auto's met benzine te racen maar ook met auto's die werken op waterstof.
Kan de technologie die is gebruikt in deze auto ook toegepast worden op alledaagse auto's?
Kan de technologie die is gebruikt in de Forza raceauto ook gebruikt worden in alledaagse auto's?
Ja dit kan maar dan moet het minder geavanceerd zijn. De Forza is natuurlijk gebouwd om te racen en daar is een normale auto natuurlijk niet voor bedoeld. Om een normale auto op waterstof te kunnen laten rijden zou je dus onderdelen moeten hebben die iets minder geavanceerd zijn dan de onderdelen in een Forza auto.
Wat moet je doen om ook aan een Forza raceauto te mogen werken?
Laten we vooropstellen dat het niet zomaar mogelijk is om aan zo'n auto te werken, je moet namelijk wel een opleiding volgen die belangrijk is voor de bouw van de auto. Dit kan natuurlijk een natuurkundige of scheikundige opleiding zijn maar ook een opleiding marketing om sponsors te regelen. Je hoeft niet per se universitair te zijn, het mag ook gewoon een opleiding van een hogeschool zijn. De opleiding alleen is niet alles, je moet, en dit is misschien wel het belangrijkste, je moet er enthousiast over zijn en kunnen aantonen dat je het echt graag wilt.