Back

Een 10 voor je profielwerkstuk, of …

… hoe de onderzoeksvraag van Björn en Ties heeft geleid tot de geboorte van twee succesvolle ondernemers…

Ieder jaar worden we verrast door de originaliteit en kwaliteit van de profielwerkstukken die onze leerlingen aanleveren. Tijdens de diploma-uitreikingen worden altijd prijzen uitgereikt voor het beste Profielwerkstuk. Ook dit jaar zijn er weer parels bij. Of deze een prijs in de wacht sleept is nog niet bekend, zeker is dat je niet zomaar een 10 krijgt. Wat is hier aan de hand?

Twee vrolijk ogende havo 5 scholieren met ondernemerszin en een perfect profielwerkstuk. Hun onderzoeksvraag luidde: “Geeft arbitrage op producten via online verkoopplatforms meer inkomsten dan een standaard bijbaan voor een scholier van 17 jaar?” Een grondig onderzoek volgde.

Wat is het gemiddelde uurloon van een scholier in De Ronde Venen? Wat zijn de meest gangbare producten die online worden gekocht, wie koopt welke producten en welke rol speelt kwaliteit? Zo kwamen zij tot de conclusie dat zij zich wilden richten op tweedehands producten, omdat de kans om daar winst op te maken groter is. Om nog meer inzicht te krijgen bezochten ze kringloopwinkels. Daar kwamen de meeste producten niet in aanmerking voor het maken van winst bij doorverkoop (een leuke uitzondering was de golfset van 45 euro die ze online voor honderden euro’s verkochten). De reselling van een designer product zoals sneakers viel ook snel af. Dit zou teveel risico opleveren, zoals namaakproducten en bots. De aankoop via Marktplaats en eBay, waar producten niet worden gecheckt op echtheid, maakt de kans op fraude en verlies groot.

Om een lang verhaal (door hun zeer grondige onderzoek) kort te maken: ze gingen zelf aan de slag met het verkopen van videogames en vervolgens Playstations. Ze bleven hiermee dicht bij zichzelf, want als je er dagelijks mee speelt weet je wat je moet doen om een controller weer aan de praat te krijgen, die tijdens een spelletje Fifa is gesneuveld.
Bovendien is er een markt voor tweedehands games en Playstations, omdat scholieren minder te besteden hebben. Via Marktplaats kopen Ties en Björn de producten in, maken ze schoon, testen ze en ze doen er kleine reparaties aan.
Het antwoord op hun onderzoeksvraag was hiermee gauw gevonden: jazeker verdienden ze meer dan een vakkenvuller bij een supermarkt. Er kleven zeker ook nadelen aan, zoals altijd online op je hoede zijn, soms zelf spullen moeten ophalen en geen vast inkomen.

Maar er is ‘een cliffhanger’, zoals ze het zelf noemen:
Ties en Björn werden door hun online activiteiten benaderd door twee Nederlandse bedrijven om voor hen Playstations in te kopen. Uiteindelijk kozen ze voor een bedrijf dat zich exclusief richt op tweedehands producten voor gamers. De samenwerking en de communicatie met dat bedrijf verlopen heel soepel. Een bedrijf biedt wel minder voor een tweedehands product, maar daar staan een stuk minder risico, kosten en tijd voor deze jonge ondernemers tegenover. Ze gaan daarom nog wel even door met hun onderneming, al staat het tijdens hun examen even op een laag pitje.
Ties en Björn geven aan dat ze veel hadden aan hun docent (bedrijfs-)economie Jeroen Vis, met wie ze tijdens hun onderzoek en het opzetten van hun onderneming veel hebben gespard.

 

Docent (bedrijfs-)economie Jeroen Vis hierover:
“Mensen houden van uitdagingen. Kennedy liet mensen op de maan wandelen en Björn en Ties hebben mij zover gekregen om voor het eerst voor een havo profielwerkstuk een 10 te geven. En 100% terecht.
Dit onderzoek was origineel, goed opgezet en uitstekend uitgevoerd. En het past perfect bij de doelstellingen van een Profielwerkstuk: het toepassen van de geleerde (bedrijfs-)economische theorieën in de praktijk en het uitbreiden van kennis door onderzoek. Björn en Ties hebben op een gestructureerde en doordachte manier laten zien dat het als scholier goed mogelijk is om met een ondernemende geest via arbitrage op marktplaats een salaris te verdienen dat aanzienlijk hoger ligt dan wat je kan verdienen met een standaard bijbaan. Ook zoomen zij goed in op de voor- en nadelen en gaan daarbij goed in op de rol van het economische begrip risico.
De uiterlijke verzorging van het verslag was ook nog eens zeer fraai en professioneel. Dat hun profielwerkstuk heeft geleid tot een Business-to-Business (B2B) samenwerking is natuurlijk de kers op de taart. De manier waarop ze zijn omgegaan met feedback en hun pro-activiteit lieten mij geen ruimte meer om een lager cijfer dan een 10 te geven. A small step in Magister, a great step for Björn en Ties.”

Beiden willen ondernemer worden, Björn gaat na het behalen van zijn diploma Bedrijfskunde studeren, Ties gaat voor Ondernemerschap en Retail. Geen enkele twijfel dat ze dit ook tot een succes zullen weten te maken. Na het examen wil het duo zich ook gaan richten op het ontwikkelen van een eigen webshop. De heren hebben de smaak te pakken.