MakerSpace in wording
- Categories Algemeen
- Date 24 juni 2021
Naast het VeenLanden College wordt al enige tijd gewerkt aan een mooi project: de nieuwe MakerSpace. De buitenkant staat nu, het dak zit erop, en het lijkt bijna alsof het er altijd al is geweest. Op dit moment wordt er binnen keihard gewerkt aan de afwerking.
Annuska Sprengers is techniekdocent op het VeenLanden College. Leerlingen in de onderbouw krijgen techniekles van haar en ze is de drijvende kracht achter het extra keuzeprogramma MakeX. Naast haar werk op school is Annuska Techniek Innovator van De Ronde Venen en biedt zij via Technet Amstel en Venen leerkrachten van de basisschool hulp bij het geven van het vak Wetenschap en Techniek. Het is daarom geen verrassing dat Annuska erg blij is met de bouw van de MakerSpace aan het VeenLanden College.
Deze moderne ruimte wordt nu gerealiseerd dankzij de samenwerking met Technet, bedrijven en de gemeente De Ronde Venen en is gefinancierd door het schoolbestuur de Cedergroep en voor een deel met de MKB-deal die is gesloten met de provincie Utrecht.
“Deze ruimte”, aldus Annuska, “heeft straks niet alleen werkbanken en machines, maar biedt veel meer mogelijkheden, bijvoorbeeld op het gebied van programmeren en video’s opnemen en bewerken. Zo komt er een green screen met belichting, zodat er straks professionele video’s gemaakt kunnen worden, ook door de collega’s. Ik kijk daar erg naar uit.”
Wie worden ‘de bewoners’ van de MakerSpace?
“Het is de bedoeling dat hier MakeX wordt gegeven. Helaas heeft dit keuzeprogramma afgelopen jaar geen doorgang kunnen vinden door de pandemie.” Toch ziet ze de leerlingen van MakeX regelmatig tijdens hun pauzes, wanneer ze naar het technieklokaal komen. “We hebben namelijk een afspraak met de Kringkoop. Uit hun afvalstroom komt apparatuur, bijvoorbeeld een naaimachine, die de leerlingen dan kunnen demonteren, zodat we er iets nieuws van kunnen maken. Dat vinden ze geweldig, het is hier soms echt druk. De normale technieklessen van klas 1 en 2 zullen overigens wel in het technieklokaal blijven, tenzij we gaan programmeren, dan verhuizen we naar de MakerSpace. Ook collega Bart Kappé zal er zijn intrek nemen met de Robotica club en de NLT-lessen (natuur, leven en technologie) zullen daar ook plaats gaan vinden.
Verder hoop ik dat in de toekomst techneuten uit de omgeving hun kennis op de één of andere manier kunnen komen overdragen aan onze leerlingen. Dat zou geweldig zijn.”
Behalve de school gaat er nog meer gebeuren in de MakerSpace?
“Jazeker, er zijn plannen genoeg en een goede samenwerking met gemeente, bedrijven en Technet Amstel en Venen. We beginnen klein, dat wil zeggen: de schoolactiviteiten, workshops aan groep 7 en 8, en mogelijk een repair café, dat is het plan. Ook gaan we basisscholen ondersteunen bij het opzetten van technieklessen.
In de toekomst zou je ook kunnen denken aan workshops ’s avonds voor belangstellenden uit de omgeving. Dat kan van alles zijn, bijvoorbeeld een elektricien die uitlegt hoe een stekker aan een snoer gemonteerd moet worden tot aan iemand die zijn ontwerp weleens uitgeprint wil zien op onze 3D printer of gebruik wil maken van de lasersnijder.”
Op dit moment gaat Annuska op verzoek basisscholen langs om een workshop te geven. Ze laat zien wat ze tijdens haar technieklessen in groep 7 en in groep 8 zoal maakt met de kinderen.
Er komt een ventilator tevoorschijn die aangedreven wordt door een waxinelichtje en een bimetaal, maar ook het bekende nerveuze spelletje waarbij een metalen oog langs een metalen constructie geleid moet worden zonder dat je daarbij een irritante zoemer hoort, want dan ben je af.
Er is zoveel mogelijk in deze nieuwe MakerSpace. De verwachtingen binnen het VeenLanden College en daarbuiten zijn hoog gespannen. Het wachten is op de opening.